Klushuizen & Bijzonder Vastgoed


Als bedenker van het Klushuizenconcept zijn wij dè partij om een klushuizenproject voor te bereiden en kopers te begeleiden bij de realisatie van hun droomwoning. Urbannerdam begeleidt Klushuizenprojecten in vele steden en de klushuizen variëren van vooroorlogse panden tot naoorlogse flats en in grootte van 1 tot 40 klussers.


Eenvoudig gezegd is een klushuis een woning in slechte staat van onderhoud die onder voorwaarden en onder de marktwaarde wordt verkocht. De koper is verplicht de woning te renoveren en er een aantal jaren zelf te wonen.

Klushuizen zijn een prima middel om woningen in een slechte staat van onderhoud een nieuw tweede leven te bieden zonder dat de gebouweigenaar er een grote investering voor hoeft te doen. Het trekt gemotiveerde kopers aan die betekenis hebben voor de straat of buurt waar de woningen staan. Voor de koper biedt een klushuis de gelegenheid om een woning naar eigen smaak en indeling te maken. Handige klussers die veel werk zelf doen besparen kosten en kunnen hun woning hiermee luxueus afwerken.

De Klushuizen ontstonden in Rotterdam in 2003, met het collectieve project ‘De Dichterlijke Vrijheid’ in Spangen. Dit was zo succesvol dat de gemeente daarna het Rotterdamse Klushuizenproject is gestart waarin Urbannerdam heeft bijgedragen aan het opknappen van meer dan 500 sterk verpauperde woningen. Hierna volgden projecten voor corporaties en andere gemeentes in Den Haag, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Haarlem.

Het zijn individuele en collectieve projecten, verschillende woningtypes (van arbeiderswoningen tot schoolgebouwen); projecten waarbij de kopers alles zelf organiseren en besluiten, maar ook varianten waarbij de kopers worden ontzorgd en direct een afbouwpakket kunnen kiezen. Klushuizen worden niet alleen gerealiseerd in woningen, maar ook schoolgebouwen en oude kantoren.

Onze rol bij Klushuizenprojecten beslaat alle fases: van projectvoorbereiding voor en met de gebouweigenaar tot en met begeleiding van de klusser(s) bij de planuitwerking en bouwvoorbereiding.

Voor woningeigenaren die overwegen of verkoop als Klushuis een optie is kunnen wij in korte tijd een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren.