• Zelfbouw_Co-creatie_Woerden Centraal3
  • Zelfbouw_Co-creatie_Woerden Centraal2
  • Zelfbouw_Co-creatie_Woerden Centraal1-1

Hollands Midden ontwikkelt het voormalige Campina-terrein in Woerden in het project Woerden Centraal: a la Carte eengezinswoningen (Bolton a la Carte) maar ook appartementen. Toekomstige bewoners mochten meedenken met het ontwerp van het gebouw en hun woning.

Woerden Centraal ligt pal naast het station in Woerden. Het voormalige Campina Terrein wordt in fasen herontwikkeld door Hollands Midden/Bolton Ontwikkeling.

Naast enkele tientallen eengezinswoningen die aangeboden worden met het a la carte concept, worden ook enkele appartementengebouwen gerealiseerd. Het eerste gebouw (Blok 5) bestaat uit 11 bouwlagen. Particulier opdrachtgeverschap lag niet voor de hand o.a. gezien de schaal van het gebouw maar co-creatie (bouwen aan de hand van de vraag van toekomstige bewoners) was een interessante optie in een moeilijke markt (2012/2013).

Urbannerdam heeft Hollands Midden geadviseerd over het opzetten van een traject van co-creatie waarbij toekomstige bewoners kunnen meedenken over het ontwerp van het gebouw en de indeling van de plattegrond. Vervolgens heeft Urbannerdam de ontwikkelaar begeleidt bij het uitvoeren van een aantal woonworkshops met als doel het vastleggen van een voorlopig ontwerp en het reserveren van te bouwen appartementen.

Afgezien van stedenbouwkundige en bouwtechnische voorwaarden waren er weinig beperkingen. Appartementen tussen 60 en 220 m2 – alles was mogelijk. Met name de grotere appartementen bleken in trek. Na het tekenen van een koopovereenkomst neemt Hollands Midden de kopers al het werk uit handen.

Rol Urbannerdam
Urbannerdam adviseerde Hollands Midden over de aanpak van een co-creatie traject en heeft Hollands Midden hierin ook begeleid, inclusief het voorzitten van workshops en het onderhouden van contacten met deelnemers aan de workshops.

Tijdpad
Na een voorbereiding in de zomer van 2013 vonden de workshops plaats in het najaar van 2013 en het voorjaar van 2014 waarna een aantal appartementen werden gereserveerd. De overige appartementen gingen in de reguliere verkoop waarbij er nog steeds inspraak mogelijk was in de plattegrond. De eerste paal ging begin 2015 in de grond. Begin 2016 zijn de eerste appertementen opgeleverd.

Projectstatus: afgerond

Opdrachtgever: Hollands Midden / Bolton Ontwikkeling 

Betrokken partijen: Hollands Midden, Bolton Bouw, Venster Architecten, Urbannerdam, Provincie Utrecht

Links:
Projectpagina
Facebook

Contactpersoon
                     
ir. Hans Vos
E: h.vos@urbannerdam.nl
T: 06 - 5272 67 10