• Klushuizen_Wallisblok_7
  • Klushuizen_Wallisblok_6
  • Klushuizen_Wallisblok_4
  • Klushuizen_Wallisblok_5
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok4
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok3
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok2
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok6
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok5
  • Zelfbouw_CPO_Wallisblok7

Het ontstaan van Klushuizen is in Rotterdam begonnen met het Wallisblok in Spangen. Dit eerste klushuizenproject avant la lettre in Rotterdam werd geïnitieerd door Urbannerdam en Hulshof Architecten en werd al snel omarmd door de gemeente Rotterdam. Wat begon als een experiment blijkt een geweldig succes.

De woningen in het Wallisblok werden destijds gratis ter beschikking gesteld aan kopers die bereid waren om fors te gaan investeren in de woningen en er daarna ook een aantal jaren zelf moeten gaan wonen. Het woord gratis blijkt een magisch effect te hebben; binnen enkele dagen is het project nationaal nieuws en schrijven meer dan 350 huishoudens zich in als geïnteresseerde. Na open dagen en een informatiebijeenkomst blijken er uiteindelijk 36 huishoudens over te blijven die de stap in het onbekende durven te wagen. De 36 huishoudens verenigen zich in kopersvereniging ´De Dichterlijke Vrijheid` die opdrachtgever wordt voor het renovatieplan van de panden.

Het project blijkt voor de pioniers een gouden greep te zijn. De panden bieden een enorm scala aan mogelijkheden en geen enkel huis, variërend in grootte van 50 tot 325 m2, is hetzelfde geworden. De kopers hebben ervoor gekozen om een deel van het binnenterrein in te richten als gemeenschappelijke binnentuin. Hiermee is er voor de kinderen een veilige plek gecreëerd om te spelen.

Door de enorme golf aan positieve publiciteit die het eerste Klushuizenproject op gang brengt en alle bijbehorende investeringen stijgt het aanzien van de wijk Spangen. In 2006 stijgt de wijkveiligheidsindex spectaculair met 2,4 punten van 4,6 naar een 7! Eenzelfde effect blijkt ook waarneembaar bij de meeste vervolgprojecten. Daarmee kan gesteld worden dat met Klushuizen het mes aan meerdere kanten snijdt.

Het project heeft veel waardering gekregen uit binnen en buitenland. Eind 2006 wonnen de initiatiefnemers de Job Dura prijs voor het ontwerpen van veilige ruimte en eind 2007 was het project één van de twaalf finalisten voor de World Habitat Award. Lees hier de inzending voor de World Habitat Award 2007. Twee jaar na oplevering is de Dichterlijke Vrijheid nog steeds een gewaardeerd project. Zo heeft het project tijdens de Nationale Renovatiedag in 2009 de Innovatieprijs gewonnen.

Het project is voor Urbannerdam de start geweest voor de lange reeks Klushuizen en zelfbouw projecten die volgen, zowel in Rotterdam als in de rest van Nederland.

Rol Urbannerdam
Urbannerdam heeft samen met Hulshof Architecten eerst de gemeente Rotterdam geadviseerd en later Kopersvereniging De Dichterlijke Vrijheid gedurende het hele initiatief en ontwikkelproces begeleid.

In opdracht van de gemeente Rotterdam voert Urbannerdam in 2002 een onderzoek uit naar particulier opdrachtgeverschap. Tijdens een gesprek tussen Urbannerdam en Hulshof Architecten over particulier opdrachtgeverschap rijst het idee om te experimenteren met particulier opdrachtgeverschap in de bestaande bouw.

Binnen enkele weken is het idee gerijpt tot een experiment dat als het aan Urbannerdam en Hulshof Architecten ligt zou moeten plaatsvinden in de wijk Spangen in Rotterdam. De gemeente Rotterdam wordt betrokken bij het experiment en na een periode van twijfel krijgt het experiment in 2004 groen licht. De betreffende panden in het Wallisblok waar het experiment moet gaan plaatsvinden, zijn al jarenlang een grote bron van zorg en overlast. De panden leken rijp voor de sloophamer, geen enkele marktpartij zag brood in renovatie.

In 2007 zijn alle panden gerenoveerd en opgeleverd. Tijdens het opleveringsfeest spreekt burgemeester Opstelten zijn grote waardering uit voor het project. Nog wekelijks krijgt het project uit binnen en buitenland aanvragen voor excursies.

Tijdpad
Het project is begonnen in 2002 met de haalbaarheidsstudie. Halverwege 2005 is de aannemer gestart met de uitvoering van de plannen van de kopersvereniging. Eind 2007 waren de kopers klaar met klussen.

Link: Filmpje van bewoners 

Opdrachtgever: De Dichterlijke Vrijheid

Contactpersoon

ing. Frans van Hulten
E: f.vanhulten@urbannerdam.nl
T: 06 - 4633 36 30