• Zelfbouw_CPO_Capelle_1-1

De gemeente Capelle aan den IJssel maakt op twee locaties zelfbouw mogelijk: De Rubenssingel en De Mient. De locaties verschillen in de mate waarin ze vooraf verkaveld zijn en in het programma wat er gerealiseerd kan worden.

Aan de Rubenssingel zijn ongeveer 20 stadswoningen en eengezinswoningen mogelijk waarvoor een duidelijk kavelpaspoort beschikbaar is. De stadswoningen liggen aan het water. De eengezinswoningen aan een hofje en nodigen uit om hier zaken samen op te pakken. De locatie ligt op steenworp afstand van een metrostation, twee winkelcentra, diverse scholen en culturele voorzieningen.

De Mient kent een veel grotere vrijheid om de hele buurt in te richten, de gemeente wil de nieuwe bewoners hierbij betrekken via het “Buurtmaken”. Er wordt door de nieuwe bewoners gezamenlijk een stedenbouwkundig plan gemaakt. Op De Mient mag er welstandsvrij gebouwd worden maar er zijn wel spelregels voor het karakter van de buurt, samengevat in “De Tien van de Mient”. Het is hier bij uitstek mogelijk om een bedrijf of kantoor aan huis te realiseren.  

Rol Urbannerdam
De gemeente Capelle aan den IJssel heeft Urbannerdam gevraagd om de gemeente te begeleiden tijdens de inschrijfperiode met het leveren van kennis en inspiratie aan de potentiele zelfbouwers. We geven presentaties over zelfbouw tijdens informatieavonden en een compacte en informatie zelfbouwcursus van twee avonden. Na de inschrijfperiode verzorgen Urbannerdam en Lenco Zelfbouw Support namens de gemeente de eerste bouwbegeleidingsgesprekken.

Tijdpad
De inschrijfperiode voor beide locaties is van 22 maart tot 13 mei 2016. Vervolgens hebben de kopers op De Mient zelf, met de gemeente, een verkaveling gemaakt en zijn de zelfbouwers aan de slag gegaan met het ontwikkelen van hun plannen. Aan de Rubenssingel zijn nog kavels beschikbaar.

Betrokken partijen
1. Gemeente Capelle aan den IJssel
2. Urbannerdam
3. Lenco Zelfbouw Support

Links
https://www.thuisincapelle.nl/groep/ik-bouw-in-capelle

Contactpersoon

ir. Hans Vos
E: h.vos@urbannerdam.nl
T: 06 - 5272 67 10