• PWVB_VVE_PWVB Bergpolder_Gebrek 2
 • PWVB_VVE_PWVB Bergpolder_Gebrek 1
 • PWVB_VVE_PWVB Bergpolder_125_Heemskerkstraat 104
 • PWVB_VVE_PWVB Bergpolder_01
 • PWVB _VVE_PWVB Bergpolder_Wijkcentrum_Bergpolder
 • PWVB_VVE_PWVB Bergpolder_BergpolderKruispunt-1

Nieuws

 • 5 oktober 2009
  Gratis onderhoudsplannen geven VvE's inzicht Lees meer...
 • 3 novemer 2010
  100 VvE’s in Bergpolder aan de slag met onderhoudsplan 

In het kader van Bergpolder krachtwijk is in 2008 door de Deelgemeente Noord in samenwerking met Urbannerdam het activeren van Verenigingen van Eigenaren gestimuleerd. Veel kleine VvE’s functioneren niet of nauwelijks. Met in 2010 het verplicht stellen van inschrijvingen van VvE’s bij de kamer van koophandel, konden veel eigenaren worden benaderd.

Bergpolder ligt in het noorden van Rotterdam naast de uitvalsweg A20 en is de entree naar het centrum van Rotterdam. Met de ligging naast Blijdorp heeft Bergpolder met dezelfde bouw veel potentie. De woningvoorraad bestaat uit veelal kleine VvE’s en appartementen. Het is een gewilde wijk voor alleenstaande en (koop)starters op de woningmarkt. 

De wijk telt ongeveer 3700 particuliere woningen waarvan 40% eigenaar bewoners en 60% particuliere verhuur. Naar schatting telt Bergpolder 1150 VvE’s van gemiddeld 3,5 appartementen. Door de kleine plattegronden is de doorstroming van veelal jonge stedelingen hoog.

Bergpolder is een buurt waar nog weinig aan de hand is qua onderhoud, maar waar de eerste tekenen van achteruitgang zichtbaar worden. Onderhoudsproblemen kunnen ontstaan als VvE’s niet (tijdig) ingrijpen.  Er is voor gekozen om de vrijwillige aanpak tot woningverbetering in te zetten. VvE’s worden geactiveerd, geïnformeerd en begeleidt om toekomstbestendig(er) te worden. Met het aanbieden van een kosteloze meerjaren onderhoudsbegroting (MJOB) en energiebesparingsadviezen is gestimuleerd om (op korte termijn) uitvoering te geven aan onderhoud.

Rol Urbannerdam 
Urbannerdam heeft in opdracht van de Deelgemeente Noord een diepteonderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de buurt Bergpolder Noord. Op basis van deze analyse is een driejarig plan van aanpak ontwikkeld. Urbannerdam heeft eigenaren begeleid naar een actieve Vereniging van Eigenaren met een degelijk meerjaren onderhoudsbegroting. VvE’s zijn ook begeleid in offertetrajecten naar uitvoering van onderhoud en bij (juridische)geschillen.  Om high potentials in de wijk vast te houden is mede gekeken naar woningvergroting en samenwerking tussen VvE’s en bouwblokken, waaronder VvE vergroting.

Tijdpad 
Met de ‘vrijwillige aanpak’ in Bergpolder zijn van 2009 tot 2011, 204 VvE’s (1.153 appartementen) benaderd waarvan 140 VvE’s aan de slag zijn gegaan met onderhoud. Gemiddeld wordt er € 10.000 per pand geïnvesteerd in onderhoud. Het project is begin 2012 afgerond.

Opdrachtgevers: Deelgemeente Noord

Projectstatus:  Afgerond

Downloads:
Infokaart

Contactpersonen 

                      
ir. Heleen Zwebe
E: h.zwebe.urbannerdam.nl
T: 06 - 4633 36 35