CPO in een jaren vijftig flat: Klussen aan de Klarenstraat

12 september 2014
Klushuizen_Klussen op de Klarenstraat_07-2

Stem nu op de Klarenstraat als publieksfavoriet voor de ARC14 award. Projectdocumentatie en mogelijkheid om te stemmen vind je via deze link.

ARC
ARC is een jaarlijks terugkerend evenement met onder meer een congres en feestelijke uitreiking van prijzen voor het allerbeste werk in architectuur, interieurarchitectuur en productontwerp van het afgelopen jaar. ARC14 wordt georganiseerd op 20 november 2014.

Vereniging van particuliere opdrachtgevers
Aan de Klarenstraat in Amsterdam Slotervaart herontwikkelde een groep van 30 kopers een portiekflat tot gedifferentieerd woongebouw. Vanschagen architecten tekende voor de ontwikkeling van de businesscase, het ontwerp, de planontwikkeling en de directievoering. Urbannerdam deed de de voorbereiding van de verkoop (in opdracht van verkopende partij de Alliantie) en de procesbegeleiding (in opdracht van de vereniging van opdrachtgevers). Het project is niet alleen illustratief voor nieuwe vormen van ontwikkeling en de betekenis daarvan voor de rol van de ontwerper. Het werpt ook licht op de mogelijkheden van de naoorlogse voorraad, op nieuwe wijzen van stedelijke vernieuwing en op de groeiende waardering voor het erfgoed uit de wederopbouw.

Meer kansen voor naoorlogse portiekflats
Klussen aan de Klarenstraat laat zien dat bestaande portiekflats meer kansen bieden dan veelal wordt gedacht. De 40 identieke flats (74m2) worden omgezet in een woongebouw met 30 unieke woningen van nieuwbouwkwaliteit, variërend van 40 tot 190 m2. Daarnaast heeft het project sociaal grote impact. De Staalmanpleinbuurt is een nieuwe groep bewoners rijker die door de CPO-opzet een stevig collectief vormt. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het vernieuwingsplan zonder dat er afscheid wordt genomen van de bestaande architectuur. In het ontwerpproces werd de oorspronkelijke architectuur meer en meer omarmd, een illustratie van de groeiende waardering voor de architectuur uit de jaren 50/60. Tenslotte is het project illustratief voor een nieuwe praktijk van (her)ontwikkeling die een nieuwe rol vraagt van de ontwerper.

De Klarenstraat