Kansen voor klus(vakantie)huizen op de Veluwe

26 maart 2015
Klushuizen_vakantiehuizen_01

Veel gezinnen in de stad willen een vaste plek in het bos, hei of polder voor een weekendje uitwaaien. En veel vakantieparken tobben met onvoldoende bezetting. 1 en 1 is 2 zou je zeggen, dus waarom geen klus(vakantie)huizen, dachten we bij Urbannerdam. Voor een aantrekkelijk bedrag een kavel of huisje kopen en die naar eigen inzicht verbouwen tot een eigen droomvakantiebestemming.    

De Regio Noord Veluwe vond dit geen gekke gedachte. Dinsdag 24 maart presenteerden we ons idee tijdens een bijeenkomst in Harderwijk. Behalve het concept Klushuizen en een aantal voorbeeldprojecten hebben we ook onze ideeën over de kansen voor Klus(vakantie)huizen toegelicht.

Aan de ene kant horen we regelmatig gezinnen in de stad die een vakantiehuis willen kopen en zelf opknappen. Soms samen met familie of goede vrienden. Aan de andere kant lezen we over onderbezette vakantieparken die wel een frisse wind kunnen gebruiken. Stel je verkoopt de vakantiehuisjes voor een relatief laag bedrag, met een aantal spelregels, dan is iedereen blij, zou je denken.

En natuurlijk zijn er aandachtspunten en beren op de weg. Wordt het individueel eigendom met mandelig eigendom van toegangspaden? Of richt je een coöperatieve vereniging op waar deelnemers aandelen in hebben? Dan kan je het beheer en de verhuur aan derden ook gezamenlijk regelen. Hoe houd je speculanten buiten de deur? En hoe voorkom je permanente bewoning? Welk kwaliteitsniveau leg je op? Kom je er financieel uit?

Wij denken dat de parken in problemen best te vergelijken zijn met de kwetsbare wijken waar in het verleden veel Klushuizen verkocht zijn. Onze spelregels kunnen ook in de vakantieparken zorgen voor meer kwaliteit, een nieuwe doelgroep en een impuls. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld. Nu nog een vakantiepark die zin heeft in een experiment.