Samen maken we wonen mooier

22 november 2018
Urbannerdam_blog_6831

Bij Urbannerdam begeleiden we mensen die gezamenlijk hun nieuwe woningen willen realiseren. Dit doen we zowel op het platteland als in de stad en door middel van nieuwbouw en transformatie. Onze visie hierbij is dat we zoveel mogelijk ruimte willen geven aan de zelfbouwers. Eén ding hebben we in al de jaren dat we dit doen namelijk wel geleerd. En dat is dat zelfbouwers vaak met veel verrassender ideeën komen dan wij als professionals kunnen bedenken.

Zelfbouw projecten worden vaak geïnitieerd door de politiek of een lokale bestuurder. Zij willen ‘hun’ bewoners graag de mogelijkheid bieden zelf invulling te geven aan de manier waarop zij willen wonen. Hiervoor stellen lokale bestuurders een perceel grond of een bestaand gebouw beschikbaar. Aan ons de uitdaging om zo’n locatie helemaal voor te bereiden voor de toekomstige zelfbouwers.

Een eigenzinnige club...

De naam Urbannerdam is ontstaan door een samentrekking van de woorden ‘RBAN en RDAM op z’n Rotterdams uitgesproken als: ‘Urbannerdam’. We zochten naar een naam die anders was dan die van onze vakgenoten en die best een beetje mocht ‘schuren’. In het begin moesten we er wel aan wennen, maar het klonk toch lekker eigenzinnig. En dat is precies wat we zijn. We gaan niet altijd voor de makkelijkste optie in ons werk; liever dagen we mensen uit om nét dat stapje extra te zetten om iets echt bijzonders te realiseren.

Zelfbouw, geluk bij een ongeluk …

Toen we in 2008 met Urbannerdam begonnen, zaten we gelijk op het hoogtepunt van de crisis. Dat was best even schrikken. Woningcorporaties en projectontwikkelaars hadden geen geld meer om te investeren in nieuwbouw. Voor particulieren gold dat in het begin van de crisis veel minder. Gemeenten en woningcorporaties hadden dat snel in de gaten en in ras tempo werden er locaties omgezet naar plekken waar zelfbouwers aan de slag mochten. Zo werd zelfbouw door de crisis in veel gemeenten gemeengoed en was het voor ons een geluk bij een ongeluk.

Zelfbouw verbindt mensen

Het is een groot misverstand dat succesvolle en bijzondere zelfbouwprojecten door bestaande groepen worden gerealiseerd. In de meeste van onze projecten kenden de mensen elkaar bij het begin niet. Doordat het zelfbouwproces dwingt tot samenwerken zie je iets moois tussen mensen en hun ideeën ontstaan. We begeleiden ook projecten die door de zelfbouwers zelf geïnitieerd zijn, waarin bepaalde idealen een belangrijke rol spelen. Dan geeft het echt voldoening om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Bij Urbannerdam faciliteren wij dit ‘zelf ontdekken en zelf doen’ graag. Tegelijkertijd behoeden we mensen natuurlijk ook voor fouten en valkuilen.

De kunst van het loslaten

Als je mensen de ruimte geeft, ontstaan er vaak hele mooie dingen, is onze ervaring. En hoe meer vrijheid mensen krijgen om zelf na te denken over hun toekomstige woning, hoe interessanter het eindproduct vaak is. Mensen die blanco zijn op het gebied van projectontwikkeling, worden niet geremd door generalistische opvattingen over hoe je een woning hoort te bouwen. Die hebben een heel eigen visie. Daardoor krijg je écht persoonlijke woningen. Als je het proces van ontwikkelen durft los te laten, wordt het project van de mensen zelf. En naarmate de betrokkenheid van toekomstige bewoners toeneemt, is men trots op wat men zelf heeft gerealiseerd, trots op de eigen buurt en trots op de sociale netwerken die tijdens het ontwikkelproces zijn gevormd.

Het resultaat doet er toe!

Soms hebben mensen op het eerste gezicht onconventionele ideeën, waarvan je denkt dat het eigenlijk niet zo’n goed plan is. Als je dan met die mensen gaat praten en hen vraagt waarom ze het eigenlijk zo willen, dan kom je vaak tot de conclusie dat het helemaal niet zo’n gek idee is. Dan blijken mensen hele mooie, sociaal bewogen drijfveren te hebben. Voor ons is het de uitdaging om door de ogen van de toekomstige bewoners te blijven kijken en samen met hen hun droomhuis te realiseren. Dat onze werkwijze weerklank vindt binnen de Nederlandse architectuur, blijkt uit het feit dat onze projecten inmiddels al meerdere prijzen hebben gewonnen waaronder de Rotterdamse en Amsterdamse architectuurprijs. Daar zijn we best trots op, maar wat voor ons écht belangrijk is, is dat we tot een resultaat komen waar de zelfbouwers blij mee zijn.