Start restauratie van het VOC Zeemagazijn Delfshaven

19 oktober 2017
start renovatie VOC

Enorm trots is Urbannerdam op de start van de transformatie van het voormalige VOC Zeemagazijn in Delfshaven naar woningen en  kantoren.

Al in 2013 deed Urbannerdam samen met Hulshof architecten een bod op het leegstaande Rijksmonument toen dit door de gemeente Rotterdam te koop aangeboden werd. Nadat in 2015 een reserveringsovereenkomst met de gemeente gesloten werd om het pand in CPO te herontwikkelen, kon Urbannerdam aan de slag met de werving van toekomstige kopers.  

Urbannerdam vond 12 bikkels van kopers die het aandurfden samen het pand te gaan  ontwikkelen. Dat was geen makkelijke opgave. Een Rijksmonument transformeren heeft heel wat voeten in de aarde. En door jarenlange leegstand was het pand in slechte staat. Van te voren was al bekend dat de kosten hoog zouden zijn. De 12 kopers hebben onder begeleiding van Urbannerdam met architect Ineke Hulshof een prachtig restauratieplan gemaakt met 10 zeer verschillende woningen in het pakhuis gedeelte en 2 kantoorunits (in het voormalige VOC kantoorgedeelte) waarin veel authentieke details bewaard zijn gebleven.

Ook aan de duurzaamheid is veel aandacht besteed. Geen gas in de woningen, maar warmte via een warmtepomp met bodembronnen bij de funderingspalen, PVT panelen op het dak, goede isolatie, etc.

In september is als eerste het aangetaste hout in het pand gesaneerd. Funderingsaannemer Brefu is nu bezig met het funderingsherstel en in januari start bouwbedrijf Huurman Leiden met het echte restauratie werk. Over ruim een jaar kunnen we echt zien hoe bijzonder het eindresultaat zal zijn als de units opgeleverd zijn.