Start restauratie voormalig VOC Zeemagazijn Delfshaven, Rotterdam

31 januari 2018
Nieuwsbericht_VOC

Op vrijdag 26 januari is de officiële start gevierd van de restauratie van het Rijksmonument. In aanwezigheid van alle betrokkenen en belangstellenden onthulde directeur historisch museum Rotterdam, Paul van de Laar het bouwbord van aannemer Huurman Leiden. Daarvoor hield hij een inspirerende beschouwing over de geschiedenis van het bijzondere pand met vele knipogen naar het heden.

Het voormalig VOC Zeemagazijn wordt in opdracht van 12 kopers getransformeerd naar 10 bijzondere woningen en 2 kantoorunits.

Na jarenlange leegstand hebben Urbannerdam en Ineke Hulshofarchitecten in 2014 een bod gedaan van 1 euro op het verwaarloosde pand. Vervolgens zijn er 12 potentiele kopers gevonden die het aandurfden te investeren de herontwikkeling van het voormalige pakhuis. Met elkaar hebben zij het pand via collectief particulier opdrachtgeversschap (CPO) ontwikkeld.

Niet alleen zijn alle woningen stuk voor stuk uniek, het pand is ook energiezuinig ontworpen. Er komt geen gas in de woningen. Er wordt goed geïsoleerd, CO2 gestuurde ventilatie aangebracht, en gebruik gemaakt van een WKO systeem met bodembron. In het zuidelijke dakvlak en de patiokap worden zonnepanelen geïntegreerd.

Als de woningen en kantoren over een jaar opgeleverd worden kan Rotterdam trots zijn op het behoud van dit bijzonder stukje historie.