Zelfbouw staat niet gelijk aan anarchie

24 april 2019
urbanner_6835-1

Op de hoek van de Schermerhornstraat en de Goeman Borgesiuslaan in Utrecht is hard gewerkt aan het ontwikkelen van 17 stadswoningen en 3 appartementen voor jonge gezinnen. Het project op een kavel van ruim 3.100 vierkante meter is een vervolg op de 10 stadswoningen aan de Verenigingsstraat in Utrecht.

De buurt ligt op een toplocatie, op 5 minuten fietsen van de Utrechtse binnenstad. Bijzonder aan dit project is dat woningcorporatie Mitros als eigenaar van de grond, zelf het initiatief nam om de grond beschikbaar te stellen aan zelfbouwers om hier een mooi project te laten ontstaan. Mitros heeft de groep zelfbouwers geworven en zij hebben begin 2016 de Vereniging van Opdrachtgevers Goeman Borgesiuslaan opgericht. De vereniging koos Urbannerdam als procesbegeleider. Daarna zijn de zelfbouwers van start gegaan met het ontwerpproces van hun droomwoningen. Al in november 2017 ging de eerste schop de grond in en begin maart 2019 zijn de laatste woningen opgeleverd.

Verloop van het proces

Procesbegeleider Hans Vos van Urbannerdam vertelt hoe het bouwproces verliep met een groep mensen die nooit eerder gezamenlijk een eigen woning hadden gebouwd. “Bij dit project was één van de uitdagingen het naar ieders tevredenheid verkavelen van een stuk grond met behoorlijk wat verschillen in bebouwingsmogelijkheden. Om zo’n proces in goede banen te leiden maak je samen een grondprijs verdeling en bepaal je samen wat er waar gebouwd gaat worden. Uiteindelijk heeft iedereen een plekje naar zijn zin gevonden. Daarna kon het ontwerpen echt beginnen. Mede dankzij FARO Architecten is het een aantrekkelijk en gevarieerd plan geworden waarin de zelfbouwers zich herkennen.”

Zelfbouw staat niet gelijk aan anarchie

Particuliere bouw wordt nogal eens geassocieerd met totale vrijheid en geen welstand. “Maar zelfbouw betekent niet dat je als gemeente alles vrij moet laten”, legt Hans uit. “Je hebt als gemeente een bepaalde visie op een buurt en daar moet de ontwikkelende partij zich aan houden, of dat nu een zelfbouwer of projectontwikkelaar is. Bij dit project was de eis vanuit de gemeente dat de gevels allemaal anders moesten zijn zodat je individueel herkenbare woningen zou krijgen. Om te voorkomen dat er ‘Belgische toestanden’ zouden ontstaan is de uitdaging voor de architect op zo’n moment om - binnen die verscheidenheid - eenheid aan te brengen en tot uiting te brengen. En alle partijen zijn het er over eens: dat is hier heel goed gelukt.”

Urbannerdam Doet,dromen, wonen ... Urbannerdam is dé specialist in het opzetten en begeleiden van Zelfbouwprojecten en Klushuizen. Op diverse plaatsen in het land werken we samen met gemeenten en particulieren aan plannen voor woningverbetering en energierenovatie. Meer weten? Bel ons gerust. Of kom eens langs om te zien waar wij woondromen verwezenlijken.