Zelfbouw: zo wordt het een succes!

28 januari 2019
Urbannerdam-vijf-gouden-tips2

Wat kun je als wethouder doen om van een zelfbouwproject een uniek en aansprekend woonproject voor je stad te maken? Als je weet waar je op moet letten, wordt het een succes. Ga jij voor goud met deze vijf tips?

Tip 1. Geef zelfbouwers de ruimte

Als wethouder geef je niet alleen fysiek de ruimte aan waar zelfbouwers aan de slag mogen. Door te erkennen dat het proces van zelfbouw geen standaard proces is, geef je jezelf en de zelfbouwers de ruimte om woningen te bouwen waarvan zij denken dat deze het beste passen op die plek. Natuurlijk, niet alles kan. Dus schets wel heldere kaders, maar laat je verder vooral verrassen door de creativiteit en inventiviteit van de toekomstige bewoners. Over het algemeen geldt: hoe meer vrijheid je zelfbouwers geeft, hoe meer bijzondere woningen je ervoor terugkrijgt. Doe er je voordeel mee!

Tip 2. Geef zelfbouwers je volle vertrouwen

Aarzel je als wethouder om zelfbouwers alle ruimte te geven, omdat je bang bent dat ze zich niet aan de bouwvoorschriften zullen houden en met vreemde voorstellen zullen komen? Een begrijpelijke angst, maar niet gegrond. Zelfbouwers hebben namelijk van alle partijen het meest belang bij een zo optimaal mogelijk resultaat. Dit komt doordat het hun eigen geld is dat ze zelf investeren in de woning. Bovendien gaan mensen er de rest van hun leven wonen. Durf zelfbouwers daarom dat vertrouwen te geven en je zult merken dat het ontwikkel- en bouwproces heel natuurlijk en plezierig verloopt.

Tip 3. Zelfbouwers zijn geen projectontwikkelaars

Hou er rekening mee dat zelfbouwers geen projectontwikkelaars zijn. Wanneer je zelfbouwers klakkeloos de geldende regels oplegt, maak je het proces onnodig moeilijk. Een zelfbouwer heeft - in tegenstelling tot een projectontwikkelaar - geen winstoogmerk. Al het geld wordt in de eigen woning geïnvesteerd. Je kunt er dus op vertrouwen dat zelfbouwers altijd kiezen voor die extra duurzame oplossing en voor die hogere kwaliteit materialen. Realiseer je dat een zelfbouwer hoogstwaarschijnlijk maar één keer in zijn leven een eigen woning bouwt. En dat alles dus moet kloppen. Het gaat immers om de toekomst van de zelfbouwers in hun eigen droomwoning.

Tip 4. Voor iedere koper een Rode Loper

Faciliteer je zelfbouwers zo goed als je kan. Leef je voorafgaand aan een zelfbouwproject goed in in de zelfbouwers en overleg met je adviseurs waar een zelfbouwer behoefte aan heeft. Geef mensen een vast aanspreekpunt. Wijs hen op subsidiemogelijkheden. Doe af en toe een stapje extra. Bel je klanten (want dat zijn de zelfbouwers) af en toe op, om even te vragen of alles naar wens verloopt. Dit wordt gewaardeerd. En je zult kunnen terugkijken op een geslaagd project dat uniek is in al zijn facetten.

Tip 5. Samen de hoogtepunten vieren

Samen werken aan een project betekent ook; samen de tijd nemen om behaalde mijlpalen te vieren. Dit creëert een gevoel van saamhorigheid en waardering voor elkaar. Mooie momenten om samen het glas te heffen zijn: de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst, de start van de bouw, het bereiken van het hoogste punt, en de oplevering van de eerste en de laatste woning. Door dit consequent te doen maak je van een gezamenlijk project een gezamenlijk succes. Met trotse bewoners die er de komende decennia met plezier wonen.