CPO Schipluiden vordert gestaag

05 oktober 2016
Zelfbouw_CPO_Schipluiden_06

Begin 2012 ontstond het idee om zelf te gaan bouwen op de plek waar toen nog het gemeentehuis van Midden Delfland stond. Op 10 juni 2016 sloegen negen gezinnen samen met Bolton Bouw de eerste paal voor hun woningen. En nu, eind september, is men hard op weg naar het hoogste punt.

Bij de eerste paal was oud raadslid Pia van Oort een van de genodigden en destijds de initiatiefneemster voor infoavond waarop drie architecten hun plannen voor de vrijkomende locatie presenteerden. Die plannen waren uitgewerkt voor een ideeënprijsvraag en Van Oort was benieuwd hoe het dorp zou reageren. Iedere architect zag kansen voor particulier opdrachtgeverschap en de zaal reageerde enthousiast. Hans Vos was er vanaf de eerste avond bij en heeft vanuit Urbannerdam de groep begeleid in de gesprekken met gemeente, de planvorming met de architect en selectie van een bouwer. 

Twee jaar later was het zover dat de inmiddels opgerichte CPO vereniging tekende voor een strook grond voor 9 woningen. Ze hadden zelf meegedacht over de ligging van de strook binnen het geheel, over het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan dat in orde gemaakt moest worden, zelfs over een aangepaste huisnummering.

De duurzame woningen, vrijstaand, twee- en drie-onder-een-kap, vorderen gestaag. De voorzieningen voor warmtepompen zijn straks niet zichtbaar maar de daken met zonnepanelen worden vast blikvangers.