Bram Dorsman

Adviseur

06 - 30 82 91 42
b.dorsman@urbannerdam.nl

Het is vroeg, ik vertrek vanuit Delft op m’n racefiets naar Urbannerdam. Achter me voel ik de hete adem van de elektrobike die met gemak 40 km/h gaat en voor me zie ik niets anders dan de opkomende zon, de Schie en Rotterdam in de verte . Het contrast met Delft is groot op het moment dat ik Rotterdam binnen rij. De fascinatie voor deze verschillen, de vorming van buurten en wijken en alles wat met vastgoed te maken heeft is bij mij constant aanwezig.

Wat eens onbebouwd was heeft zich getransformeerd naar nieuw stedelijk gebied. Dat deze gebieden  werden (en grotendeels nog steeds worden) ingevuld door gemeenten en ontwikkelaars leek mij niet meer dan logisch. Echter, een uitspraak van David Harvey (sociaalgeograaf) uit 2003 veranderde mijn gedachten hierover radicaal:

Het recht op de stad is niet alleen een recht van toegang tot wat al bestaat, maar een recht om het te veranderen naar de wens van ons hart.

Na het lezen van deze uitspraak werd ik bewogen om te bedenken wie dit recht heeft en wie gebieden kan invullen. Waarom zou iemand zich laten beperken door de keuzes die hem wordt voorgelegd door een ontwikkelende partij of gemeente terwijl de keuze gemakkelijk zelf gemaakt kan worden? Het is dit zelf maken van keuze dat mij bezig houdt en waar ik me voor wil inzetten: Mensen zelf kunnen laten besluiten over hun eigen woonruimte, buurt of wijk!