ir. Hans Vos

Senior adviseur

06 - 52 72 67 10
h.vos@urbannerdam.nl

"Wat is er zo innovatief aan ruimte bieden aan mensen die ruimte zoeken?"

Ruimte geven aan mensen om hun eigen woning en woonomgeving in te richten is een rode draad in mijn werk. Vanuit mijn studie en latere werk bij de SEV richtte dat zich eerst op de fysieke kant: flexibel bouwen. Daarbij gaat het om ruimte bieden aan veranderingen die je nu nog niet kunt voorspellen, maar waarvan je weet dat ze gaan komen.

Ruimte geven kan ook figuurlijk. Veel particulieren willen zelf tijd en energie steken in hun woning en hebben daar uitgesproken ideeën over. Als ze de kans krijgen, pakken ze die ook.

Gemeenten zouden veel meer met die energie kunnen doen, want betrokkenheid van bewoners houdt natuurlijk niet op na oplevering. Uit eigen ervaring weet ik hoe trots mensen zijn op het project waar ze zoveel tijd en moeite in gestoken hebben! Samen met 40 andere buren bouwde ik rond 2001 mee aan ons complex in Rotterdam. We kenden onze buren al voordat er twee stenen op elkaar lagen.

Mijn bijdrage is om de weg te effenen bij beleidsmakers en groepen bewoners concreet op weg te helpen. Dat betekent vaak het verhaal vertellen en erop wijzen dat je ook anders kan bouwen. Anders is niet eng, hooguit avontuurlijk. En wat is er zo innovatief aan ruimte bieden aan mensen die ruimte zoeken?

Werkvelden:
Team Zelfbouw