• Zelfbouw_CPO_Baarle Bouwt Collectief-1
 • Zelfbouw_CPO_Baarle Bouwt Collectief_04
 • Zelfbouw_CPO_Baarle Bouwt Collectief_02
 • Zelfbouw_CPO_Baarle Bouwt Collectief_03
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_06
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_05
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_08
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_07
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_14
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_13
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_12
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_11
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_10
 • Zelfbouw_CPO_Baarle-Bouwt-Collectief_09

Het begon met een droom van twee inwoners van Baarle die wilden kijken of er in Baarle ruimte en belangstelling was voor een zelfbouwproject. De belangstelling was overweldigend en de gemeente verleende al snel medewerking door een stuk grond aan te wijzen waar gebouwd kon worden.

Rol Urbannerdam
Na enkele maanden van pionieren werd Urbannerdam ingehuurd om de kopers te gaan begeleiden in het proces om te komen tot hun nieuwe woningen. Dat begon met het goed organiseren van de kopersvereniging en al snel ook met zijn allen op pad om inspiratie op te doen. Samen met wethouder ambtenaren en andere betrokkenen in de bus om projecten te gaan bekijken.
De basis voor een fijne samenwerking was snel gelegd en vanaf dat moment is het woningbouwplan uitgegroeid tot een heel bijzonder project. Urbannerdam begeleidt en adviseert de vereniging gedurende het gehele proces.

Kopers kiezen voor kwaliteit
De kopers hebben met begeleiding van Hilke Batist van bureau Wissing hun eigen stedenbouwkundig ontwerp gemaakt. Het wordt een juweeltje van een wijk waar alle woningen als het ware in plukjes in een parkachtige omgeving zijn gesitueerd. Niet veel later werd het gerenommeerde architectenbureau Bedaux de Brouwer ingehuurd om de woningontwerpen te gaan maken. De woningen hebben allemaal de kenmerkende uitstraling van Bedaux de Brouwer gekregen. Of het nu om een rijwoning of een vrijstaande woning ging, traditioneel of modern, de kopers hadden maximale vrijheid en toch is het beeld van de wijk consistent.

Omdat ook de toekomst belangrijk is heeft de kopersvereniging een uitgebreid duurzaamheidsadvies voor de woningen op laten stellen. Duurzaamheidsadviseur Evert Vrins heeft maatregelen voorgeschreven die het voor alle woningen mogelijk maakt om vanuit de basis die het bouwbesluit voorschrijft eenvoudig op te schalen naar zogenaamde nul op de meter woningen. Woningen die net zoveel energie leveren als dat er energie nodig is, dus zonder energierekening.

Het project bestaat uit rijwoningen, grote en kleine twee onder een kappers, vrijstaande woningen en semi bungalows en de samenstelling van de kopersgroep is van starter tot senior, precies zoals de initiatiefnemers voor ogen hadden. Een buurtje dat een afspiegeling zou zijn van de bevolking van Baarle.

Tijdspad
Oktober 2013 is Urbannerdam gestart met de procesbegeleiding. Op 1 mei werd de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Baarle Nassau getekend. In december 2014 is de omgevingsvergunning aangevraagd, in januari 2015 werd het bestemmingsplan vastgesteld en de koopovereenkomsten getekend. In de zomer van 2015 is de aanbesteding geweest die door Moeskops uit Bergeijk is gewonnen. Nadat alle 33 huishoudens nog hun individuele keuzes hebben kunnen maken is de aannemer in januari 2016 gestart met de bouw. In 2017 zijn alle woningen opgeleverd.

Betrokken partijen
Gemeente Baarle Nassau
Urbannerdam, procesbegeleiding
Wissing, stedenbouwkundig ontwerp
Bedaux de Brouwer, woningontwerp
Evert Vrins, duurzaamheidsadvies
Vervest, constructie advies

Opdrachtgever: Kopersvereniging Baarle Bouwt Collectief

Projectstatus: Afgerond

Contactpersoon

ing. Frans van Hulten
E: f.vanhulten@urbannerdam.nl 
T: 06 - 4633 36 30