• Zelfbouw_CPO_DeBoschrand_6
  • Zelfbouw_CPO_DeBoschrand_5
  • Zelfbouw_CPO_DeBoschrand_4
  • Zelfbouw_CPO_DeBoschrand_3
  • Zelfbouw_CPO_DeBoschrand_2
  • Zelfbouw_CPO_DeBoschrand_1-1

Aan de Zuidwest kant van de Boschkens in Goirle krijgen 33 toekomstige bewoners de kans om hun eigen woningen en buurtje te kunnen gaan bouwen. De diversiteit van woning en kavelgroottes is enorm en er zijn op dit moment (januari 2016) nog slechts enkele plekken beschikbaar voor nieuwe deelnemers.

Het CPO project De Boschrand ligt, hoe kan het ook anders, direct aan de rand van de Boschkens. De Boschkens in Goirle is een kleinschalig bosgebied tussen Tilburg en Goirle met enkele statige villa’s, waardoor het de sfeer van een landgoed heeft. Vanuit de Boschrand ben je zo in het centrum van Goirle en Tilburg, en de snelweg A58 ligt bijna om de hoek.

De gemeente Goirle heeft in het voorjaar van 2015 de ruimte geboden aan toekomstige kopers om door middel van CPO hun eigen woningen te gaan realiseren. In Het projectgebied de Boschrand dat gelegen is aan de zuidwest kan van de Boschkens tot aan de Rillaersebaan mogen maximaal 39 kopers hun eigen woning gaan ontwikkelen. Al snel na de eerste infobijeenkomsten was er een grote groep enthousiaste mensen die graag aan de slag wilde gaan.

Betrokken partijen
1. Kopersvereniging De Boschrand
2. Gemeente Goirle
3. Urbannerdam 
4. Van Den Hout en Kolen architecten
5. Evert Vrins energie advies

Rol Urbannerdam
Urbannerdam is door De Boschrand geselecteerd als procesbegeleider. We adviseren de vereniging gedurende het gehele proces. Daar vallen onder de procedure architectenselectie, overige adviseurs, kavelverdeling en aannemerselectie. Daarnaast houden we de planning up to date en bieden we de vereniging diverse instrumenten zoals rekentool, modelcontracten en kostenverdeling. We helpen bij het opzetten van werkgroepen, begeleiden de aanbesteding en adviseren met betrekking tot de hypothecaire financiering. De kopersgroep kan veel zelf maar de ervaring en parallellen uit andere projecten zorgen ervoor dat er geen onnodige wielen worden uitgevonden.

Tijdpad
Kopersvereniging de Boschrand werd opgericht en met dertig leden was ze bijna gelijk helemaal gevuld. In juli 2015 is na een selectieprocedure Urbannerdam gekozen om het project te gaan begeleiden.

Architectenbureau Van den Hout en Kolen uit Tilburg is na een uitgebreide selectie als beste uit de bus gekomen. In nauw overleg met de kopers en de gemeente Goirle is er een schitterend verkavelingsplan gemaakt waarbij er een goede mix is gemaakt van vrijstaande woningen, tweekappers, patiobungalows en rijwoningen. Het plan is gevarieerd maar door de architecten wordt de samenhang nauwlettend in de gaten gehouden zodat de kwaliteit van de nieuwe buurt overeind blijft. Een drietal specials in het project, kavels waar echt iets afwijkends kon worden gerealiseerd, werden de uitzondering op de regel.

Begin 2016 is het voorlopig ontwerp van de woningen vastgesteld enkele maanden later is ook het definitief ontwerp vastgesteld en is de omgevingsvergunning aangevraagd.

Na een succesvolle aanbesteding is de bouw in maart 2017 van start gegaan door bouwbedrijf Gebroeders van Herpen uit Heesch. In de zomer van 2018 werden de 33 woningen opgeleverd.

 

Links:
www.deboschrandgoirle.nl
https://www.facebook.com/deboschrandgoirle/

Contactpersoon

                      
ing. Frans van Hulten
E: f.vanhulten@urbannerdam.nl 
T: 06 - 4633 36 30