• Zelfbouw_CPO_Rozenakker7
  • Zelfbouw_CPO_Rozenakker6-1
  • Zelfbouw_CPO_Rozenakker5
  • Zelfbouw_CPO_Rozenakker4
  • Zelfbouw_CPO_Rozenakker3
  • Zelfbouw_CPO_Rozenakker2

Nieuws

  • 9 november 2014
    Het project gaat definitief door. Lees meer...

Nispenaren ontwikkelen zelf hun eigen buurt met 15 woningen en een huisartsenpraktijk. Rozenakker is een locatie ten zuiden van de kern van Nispen aan de Essenseweg.

De dorpsraad van Nispen en een aantal starters uit het dorp hebben bij de gemeente Roosendaal gelobbyd voor het mogen bouwen van een eigen buurt met vooral starterswoningen. De enige locatie die hiervoor geschikt was, was een stuk particuliere landbouwgrond. De starters verenigden zich in Startersvereniging Rozenakker, sloten een deal met de grondeigenaar en bereikten met de gemeente overeenstemming over de planologische procedures, ruimtelijke voorwaarden en zaken als waterberging en beheer en onderhoud. De vereniging voert zelf de grondexploitatie en dit project kan je met recht echte zelfbouw noemen. Ze ontwerpen en bouwen niet alleen hun eigen huis, ook het stedenbouwkundig plan en het bouw- en woonrijpmaken wordt (samen met de gemeente) door de toekomstige bewoners uitgevoerd.

Het uiteindelijke bouwprogramma bestaat uit 7 rijwoningen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 4 vrijstaande woningen en een huisartsenpraktijk met apotheek. De kosten per woningen variëren. De goedkoopste woning is een ruime starterswoning van meer dan 100 m2 met diepe tuin voor ruim 140.000 euro (exclusief keuken en badkamer).

Rol Urbannerdam
Urbannerdam heeft de startersvereniging begeleid bij het opzetten en het uitvoeren van het gehele project, in het bijzonder zaken als interne besluitvorming, planning, contractvorming, onderhandelingen, budgetbewaking en kostenverdeling.

Tijdpad
Na het bereiken van overeenstemming over een locatie werd in 2012 gestart met het opstellen van afspraken met gemeente, de beoogde aannemer en grondeigenaar. Definitieve afspraken en een voorlopig ontwerp kwamen gereed in 2013. Begin 2014 werd het bestemmingsplan onherroepelijk en kon de omgevingsvergunning worden ingediend. Najaar 2014 zijn de gronden geleverd en de financieringen geregeld. Na het bouwrijp maken is de bouw in februari 2015 gestart. De woningen zijn inmiddels opgeleverd.

Betrokken partijen: Startersvereniging Rozenakker, Gemeente Roosendaal, De Nijs-Soffers BV, De Bont cs architecten, Urbannerdam.

Projectstatus: afgerond

Links:
Projectwebsite
Facebook
Filmpje

Contactpersoon


ing. Frans van Hulten
E: f.vanhulten@urbannerdam.nl
T: 06 - 4633 36 30