• Zelfbouw_CPO_Verenigingstraat4
  • CPO_Verenigingsstraat_3
  • CPO_Verenigingsstraat_2
  • Urbannerdam Utrecht-7990
  • Urbannerdam Utrecht-8037
  • Urbannerdam Utrecht-8079
  • Urbannerdam Utrecht-0090
  • Urbannerdam Utrecht-8072

Nieuws

16 maart 2016
Verenigingstraat klaar voor bouwstart Lees meer...

Een eigenzinnige groep jonge Utrechters bouwt haar eigen stadswoningen in Lauwerecht, een buurtje op 5 minuten fietsen van de Utrechtse binnenstad. Mitros verkoopt de kavels waarop de groep haar eigen plan ontwikkelt.

De buurt Lauwerecht ligt dichtbij het centrum van Utrecht. Op de hoek van de Verenigingstraat en de Schermerhornstraat worden door Mitros oude huurwoningen uit de jaren 50 gesloopt en ontstaat een haakvormige kavel voor 10 stadswoningen.

Na een werving door Mitros, binnen het zelfbouwprogramma Made By U, is de Vereniging van Opdrachtgevers Verenigingstraat ontstaan. Hun opgave is om stadswoningen en een eigen besloten parkeerterrein te maken. De vereniging selecteerde Urbannerdam als procesbegeleider en KAW architecten voor het ontwerp. Sommige leden hebben al vastomlijnde ideeën over hun nieuwe woningen, andere werken de wensen gaandeweg verder uit. De wens om halverwege 2015 daadwerkelijk eerste palen te kunnen slaan, delen ze allemaal.

De woningen zullen een mooie variatie laten zien van volumes en indelingen. Vanuit het beeldregieplan van de gemeente wordt variatie binnen samenhang gestimuleerd. Er wordt door de deelnemers gedacht en gerekend aan woningen die in grootte variëren en de flexibiliteit hebben om ook latere woonwensen aan te kunnen.

Rol Urbannerdam
Urbannerdam is door de groep geselecteerd als procesbegeleider. We adviseren bij onderlinge afspraken, verdeling van taken en kosten en de selectie van partners zoals de architect. De kopersgroep kan veel zelf maar de ervaring en parallellen uit andere projecten zorgen ervoor dat er geen onnodige wielen worden uitgevonden.

Tijdpad
Woningcorporatie Mitros nam eind 2013 het initiatief om onder de noemer Made by U een CPO project te starten op deze sloop/nieuwbouw locatie in de wijk Lauwerecht. Medio 2014 was de deelnemersgroep compleet en in september werd Urbannerdam en vervolgens KAW architecten door de groep ingehuurd. Begin 2015 tekenden Mitros en de CPO vereniging een samenwerkingsovereenkomst en in de herfst 2015 was er een akkoord met Vink+Veenman en lag er een omgevingsvergunning. De bouw is in het voorjaar van 2016 gestart. Oplevering is voorzien voor de zomervakantie 2017.

Opdrachtgever: Vereniging van Opdrachtgevers Verenigingstraat

Betrokken partijen: Urbannerdam, KAW architecten, Mitros, Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Vink + Veenman

Project status: afgerond

Contactpersoon


ir. Hans Vos
E: h.vos@urbannerdam.nl
T: 06 - 5272 67 10