• Zelfbouw_CPO_Dekamp Cothen2

16 zelfbouwers ontwierpen en bouwden een diverse buurt op de Kamp in Cothen. Samen met de gemeente maakten ze een stedenbouwkundig plan met verschillende woningtypes. De woningen zijn door een CPO-vereniging in eigen beheer ontworpen en gebouwd.

De Kamp is een uitbreidingslocatie in het dorp Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede). De gemeente heeft een flexibele stedenbouwkundige structuur en programma vastgesteld waarbij de verkaveling samen met de zelfbouwers is ingevuld

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft een deel van de nieuwbouwlocatie “De Kamp” aangewezen voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Urbannerdam heeft de gemeente begeleid bij het werven van zelfbouwers. Deelname stond open voor iedereen en leverde uiteindelijk een mix op van starters en doorstromers, veelal uit het dorp en de directe omgeving. Een kavel en woning naar wens voor een aantrekkelijke prijs was voor alle deelnemers de motivatie om mee te doen. Urbannerdam begeleide kopersvereniging “CPO de Kamp” bij het maken, voorbereiden en realiseren van hun plannen. Het plan van 15 woningen bestaat uit 3 geschakelde woningen, 10 twee-onder-één-kap woningen en 2 vrijstaande woningen. De woningen zijn in het najaar van 2013 opgeleverd.

Rol Urbannerdam
Urbannerdam begeleidde eerst de gemeente bij opstellen CPO beleid, de werving en het op weg helpen van een CPO-vereniging. Vervolgens begeleidde Urbannerdam de vereniging bij de ontwikkeling van het project tot aan start bouw. 

Tijdpad
De werving door de gemeente is uitgevoerd in 2010. De planontwikkeling (ontwerp en aanbesteding) vond plaats tussen eind 2010 tot medio 2012. In 2012 is het bestemmingsplan vastgesteld en is de omgevingsvergunning verleend. De uitvoering van de bouw liep tussen najaar 2012 en najaar 2013.

Betrokken partijen: Kopersvereniging De Kamp, Gemeente Wijk bij Duurstede, Mies Architectuur, ScholteBouw, Willems Technisch Adviesbureau, Konstruktiebureau Snetselaar

Link:
projectpagina